terug naar overzicht

Barrage Waregem

Barrage, Spinnerijstraat - 8793 Sint-Eloois-Vijve

Bouwen van een meergezinswoning

Opdrachtgever

Flanders Building Solutions bvba

Architect

Architectenburo Berkein bvba

Ingenieur stabiliteit

Cobe ingenieurs bvba

Hoofdaannemer

MCS nv

Andere partijen

EPB: Vecobo bvba
Afbraak: VC bvba

Onderwerp – beschrijving bouwprogramma

Op de site van de voormalige textielfabriek Dejaeghere in Sint-Eloois-Vijve wordt een moderne wijk ontwikkeld. Dit is een combinatie van een 70-tal woningen en 140 appartementen. De appartementen komen rondom het nieuwe groene plein achter de Sint-Eligiuskerk en aan het pad Barrage. Al deze appartementen hebben zicht op de Leie.

Structuur – specifieke kenmerken

Alle gebouwen zijn onderkelderd om plaats te bieden aan garages en parkeerplaatsen. Alle gebouwen zijn op palen gefundeerd.

De woonvolumes kennen een klassieke gesloten structuur a.h.v. volle platen ondersteund door wanden in silicaatsteen. Elke eenheid heeft een riant terrassen, die zijn uitgewerkt aan de hand van prefabelementen in architectonisch beton. De gebouwen hebben daarnaast ramen op volle verdiepingshoogte. De plaatrand werd verzwaard uitgevoerd om zo in de plaat verzonken betonbalken boven de ramen te bekomen.

Residentie ‘Oostpoorte’ heeft handelsruimtes op het gelijkvloers, die zo transparant mogelijk moeten zijn en men een vrijheid tot herindeling heeft. De overgang van structuurtype is gemaakt door de muren van de 1ste verdieping als omgekeerde betonbalken op volle verdiepingshoogte op te vatten. Zo kon ook het ganse gelijkvloers zonder doorhangende balken worden afgeleverd.

De studie van de terrassen en gevel werd voor de producent SVK binnen kantoor uitgewerkt.

Andere

Dit project werd uitgewerkt Revit.