terug naar overzicht

Sky Towers Oostende

Jachthaven - 8400 Oostende

Bouwen van appartementen, winkelcomplex, hotel en garageboxen/ parkeerplaatsen

Opdrachtgever

Algemene Ondernemingen Degroote nv

Architect

Arcas Architects bvba

Ingenieur stabiliteit

Cobe ingenieurs bv

Ingenieur technieken

VK Group

Hoofdaannemer

Algemene Ondernemingen Degroote nv

MBG: Sky Tower 1

Onderwerp – beschrijving bouwprogramma

Op de site van de huidige hotelschool aan de jachthaven van Oostende ontwikkelt vastgoedgroep Degroote het Sky District. Het project is een afwisseling van 2 hogere en 4 lagere volumes en omvat een 500-tal woonappartementen, een viersterrenhotel met een 120-tal kamers, 3000m² kantoren, 2000m² residentieel ondersteunende winkels. De aparte volumes sluiten allen aan op een centraal groen plein. De 2 woontorens bestaan uit 29 en 26 bouwlagen en zijn respectievelijk 97m en 85m hoog. De site van 17.000m² wordt volledig onderkelderd met 2 niveaus om plaats te bieden aan een publieke ondergrondse fietsenstalling van meer dan 2000 plaatsen, een rotatieparking met een 150-tal eenheden en een 500-tal privatieve garageboxen/parkeerplaatsen.

Eind 2022 zijn de eerste appartementen van Sky Tower I en Sky Bridge opgeleverd. De funderings- en werken aan de kelder van Sky Tower II zijn uitgevoerd, begin 2023 worden de bovengrondse werken aangevat.

Structuur – specifieke kenmerken

De studie van de eerste fase, het 29 verdiepingen hoge woonvolume, is uitgewerkt. Ze werd omwille van haar omvang en complexiteit in 3D berekend. Het 3D-model laat toe om een betrouwbare lastendaling te maken, want iedere verdieping van het gebouw is verschillend. Daarnaast geeft ze een representatieve verdeling van de horizontaalkrachten o.i.v. wind.

De centrale structuur is vrij gesloten en vormt de windstijve kern. Ze bestaat uit de schil omheen de gemene delen en de appartementscheidende muren. De gevel is zeer open, draagt niet bij tot de horizontale stabiliteit, maar neemt o.w.v. de grote uitkragende terrassen een belangrijk aandeel van de verticale kracht op zich. De structuurelementen zijn hoofdzakelijk aan de hand van gewapend beton uitgewerkt. Op de bovenste verdiepingen door middel van courante betonkwaliteiten. Op de lagere verdiepingen wordt er op de hoogste betonsterkteklasses en/of hybride staalprofiel-beton-kolommen overgestapt. Zo kunnen de afmetingen van de structuurelementen worden beperkt. Welke structuurelementen er kunnen worden geprefabriceerd en welke niet, zijn bij ontwerp reeds duidelijk afgelijnd.

De riante terrassen zijn prefabelementen in architectonisch beton die thermisch onderbroken aan de binnenstructuur worden vastgezet. Hierdoor kan het terrasfront slank blijven.

De structuur van de kelder bestaat uit ter plaatse gestorte betonplaten zonder doorhangende structuur. Dit optimaliseert de kelderdiepte en biedt een grote flexibiliteit voor de tracés van de technieken. Er is met de bouwpartners ook gewerkt aan een geoptimaliseerd kolommenraster naar zowel de gebruiksbreedte van de plaatsen als voor de afmetingen van structuurelementen.

Qua fundering is er bijzondere aandacht besteed aan het zettingsgedrag van de hoge en de lagere volumes.

Software

Alle berekeningen zijn uitgevoerd met behulp van de rekenpakketten van Buildsoft. De plannen werden in BIM opgevat en getekend in Revit.