terug naar overzicht

The Waves Oostende

Troonstraat - 8400 Oostende

Bouwen van een Residentie

Opdrachtgever

Algemene Ondernemingen Degroote nv

Architect

B2ai Human Centered Architecture

Ingenieur stabiliteit

Cobe ingenieurs bv

Hoofdaannemer

Algemene Ondernemingen Degroote nv

Andere partijen

Gevelstudie: Cobe ingenieurs bvba

Architectonisch beton: DECOMO nv

Onderwerp – beschrijving bouwprogramma

Het project 'The Waves' bestaat uit vier alleenstaande residentiële volumes die in verschillende fases worden gerealiseerd, maar waarbij elke fase een op zichzelf staand geheel vormt.

De eerste fase, genaamd ‘Sea’, omvat 14 bovengrondse bouwlagen, een tussenverdiep en een kelderverdieping. In totaal worden in het gebouw van de eerste fase 118 appartementen ondergebracht en zijn er 147 private parkeerplaatsen voorzien op de tussen- en kelderverdieping.

De tweede fase van The Waves heeft de naam ‘Salt’ en bestaat net als de eerste fase uit 14 bovengrondse bouwlagen, zij het met een iets kleinere footprint, en met een tussen- en kelderverdieping die aansluiten op de kelder van fase I. In dit gedeelte van het project worden 73 appartementen en 93 privatieve parkeerplaatsen ondergebracht.

Structuur – specifieke kenmerken

De gebouwen worden gekenmerkt door vrij uitkragende terrassen in een organische vorm rondom de volledige contour van het gebouw. Zo krijgen de gebouwen een geschrankte hoogte en worden de volumes -plint, sokkel en lampion- uit overlappende bouwlagen samengesteld. Dit zorgt voor een breed en zacht perspectief dat geaccentueerd wordt door de zwarte kroonlijsten.

De draagstructuur van de bovenbouw wordt telkens volledig in beton uitgevoerd, waarvan zoveel mogelijk in prefab betonwanden. Op de afdekplaat van de kelderverdieping wordt een binnentuin voorzien die toegankelijk moet zijn voor de brandweer en die de mogelijkheid biedt om een golvend landschap te creëren.

In tegenstelling tot de eerste fase, werd er in de tweede fase van het project ervoor gekozen om enkel de appartement-scheidende wanden als draagmuren te gebruiken. Op deze manier kan er de grootst mogelijke flexibiliteit naar indeling van de appartementen worden aangeboden. Op afdek van de achtste verdieping van de tweede fase werd een hernemingsplaat van 55 cm dik voorzien om de opvang van de vijf bovenliggende verdiepingen mogelijk te maken zonder staalprofielen.